Jak korzystać z patelni wok?

W Polsce patelnie wok cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, dlatego też warto dokładnie im się przyjrzeć. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych kucharzy, którzy chcą dowiedzieć się w jaki sposób należy używać tradycyjnego żeliwnego woka.

Jak korzystać z patelni wok?

Przed przygotowaniem swoich ulubionych potraw pamiętać należy o tym, aby odpowiednio przygotować patelnię. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że nowa patelnia wok powinna być bardzo dokładnie umyta solidnym detergentem. Dzięki profesjonalnym środkom czystości bez żadnego większego problemu usuniemy warstwę smaru technicznego, którym jak powszechnie wiadomo smarowane są wszystkie nowe naczynia. Po pierwszym czyszczeniu nie zaleca się kolejnych myć za pomocą płynów do naczyń, ponieważ w ten sposób można szybko zniszczyć warstwę ochronną.

Wypalenie patelni wok ma olbrzymie znaczenie

Kluczem do sukcesu jest prawidłowe wypalenie patelni wok. Na rynku można spotkać specjalne palniki, które doskonale nadają się do wypalania. Bez żadnego większego problemu można skorzystać także z pomocy zwykłego piekarnika. Pamiętać należy również i o tym, aby podczas wypalania systematycznie smarować patelnię olejem jadalnym, który w bardzo wysokiej temperaturze ulega spalaniu. Gdy patelnia wok przybierze czarną barwę, to wyraźny sygnał, że proces wypalania wykonany został prawidłowo. Czarny osad, którym patelnie wok się pokrywają dodają potrawom nie tylko zapachów, ale również niesamowitych aromatów i walorów smakowych.