Jak przypomnieć sobie smaki z podróży do Indii? – Przyprawy indyjskie!

Jedną z zalet podróżowania po egzotycznych krajach jest możliwość spróbowania wielu niezwykłych potraw. Niektóre dania są tak dobre, że prześladują nas jeszcze długo po powrocie do domu. Chociażby japoński ramen, chiński kurczak w pięciu smakach, czy też indyjskie curry. Chcielibyśmy ponownie spróbować tych pyszności, ale nie wiemy, gdzie ich szukać. Potrawa, która w Bombaju jest serwowana na każdej ulicy, w Warszawie może się pojawić najwyżej w kilku restauracjach.

Jak więc przypomnieć sobie smaki podróży?

Rozwiązanie nasuwa się samo. Jeżeli radzimy sobie z patelnią i nie boimy się kulinarnych eksperymentów, możemy ugotować specjał z danego kraju na własną ręką. Tu jednak zaczynają się schody. Przyprawy indyjskie, takie jak garam masala czy tandoori masala, raczej nie są typowym widokiem na półkach supermarketów. Ciężko też zdobyć niezbędną do przyrządzenia wielu wietnamskich potraw trawę cytrynową, albo stanowiącą bazę niektórych japońskich zup pastę miso. Nie wspominając już o tym, że egzotyczne składniki zwykle nie należą do najtańszych. Zwłaszcza miłośnicy Japonii często narzekają na fakt, że sushi przyrządzane w domu jest prawie tak samo drogie jak sushi zamówione w restauracji.

Gdzie zatem szukać azjatyckich specjałów?

Najlepiej w dobrym sklepie internetowym – takim, w którym znajdziemy dosłownie wszystko: przyprawy indyjskie, japońskie, chińskie, wietnamskie i pozostałe. Zamawianie online często bywa bardzo opłacalne – można się zdziwić, jak tanio wychodzi nabycie odpowiednich składników, nawet wliczając koszty wysyłki.

A najpiękniejsze jest to, że wcale nie musimy wychodzić z domu! Czas, który poświęcilibyśmy na bieganie po sklepach, możemy przeznaczyć na studiowanie książki kucharskiej z azjatyckimi przepisami.

Więcej dowiesz się na: http://www.kuchnieorientu.pl/kategoria-produktu/home/artykuly-spozywcze/kuchniaindyjska/przyprawy-indyjskie/