Nawozy – rodzaje, stosowanie.

Nawozy to substancje stosowane w rolnictwie, mające na celu użyźnienie gleby, dostarczenie organizmom niezbędnych składników i elementów. Dzięki ich składowi możliwe jest poprawienie odporności roślin, przyspieszenie ich wzrostu, jak również zapewnienie odpowiedniej pielęgnacji. Nawozy mogą być stosowane w wielu przypadkach, a ich wykorzystanie poprawia kondycje całych plonów. Nawozy rolnicze mogą być używane jako preparaty suche jak również w postaci płynnej. Ich podawanie może odbywać się bezpośrednio przez liście, jak również w sposób tradycyjny, jako użyźnienie gleby i pobieranie mikroelementów przez korzeń. Nawozy mają także swoje konkretne przeznaczenie. Jednymi z często stosowanych są nawozy do fertygacji. Fertygacja to jeden ze sposobów odżywiania upraw, a jego technika polega na podawaniu podwyżki wraz z nadawaniem niezbędnych składników. Substancje podawane są bezpośrednio przez korzeń, gdzie przyswajane są przez roślinę. Technika ta daje szybkie i widoczne efekty, a możliwość dobrania i dopasowania odpowiednich substancji podwyżki pozwala podać dokładnie taką ilość składników odżywczych jaka jest pożądana.
Pokaż wykres nawozy, ich możliwości i rodzaje.
Wykresy stosowania nawozów pokazują, że stosowanie ich znacznie poprawia żywotność roślin, jak również zwiększa całe plony. Efektywność nawożenia skutecznie wpływa na zdrowie i kondycje upraw, a rolnicy mogą cieszyć się zdrowymi i imponującymi zbiorami. Nawozy można podzielić na wiele rodzajów, a ich podział uwzględnia rodzaj rośliny, sposób oddawania i dostarczania oraz stan kupienia lub kształt substancji. Pierwsza grupa nawozów są nawozy mineralne, które posiadają proste, przyswajalne dla roślin związki chemiczne. Wśród nawozów mineralnych należy wyróżnić: nawozy azotowe, fosforowe, potasowe, magnezowe, siarkowe, wieloskładnikowe i inne. Kolejna grupa nawozów są nawozy wapniowe i wapniowo – magnezowe. Rolnicy stosują także nawozy naturalne, które wstępują w postaci gnojówki, obornika czy kompostu. Nawozy mogą również występować w postaci organicznej i jako nawozy niekonwencjonalne.